Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε από το Δήμο Βόλβης

Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη

Τα Στάγειρα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη, που βρίσκεται στην κεντρική Μακεδόνια, κοντά στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής, και είναι κυρίως γνωστά ως η γενέτειρα του Αριστοτέλη, ο οποίος ήταν Έλληνας φιλόσοφος και πολυμαθής, μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 προ ΧΡΙΣΤΟΥ , και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας. Μετά τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος που επηρέασε τον τρόπο σκέψης των αρχαίων.

Ένα μοναδικό πάρκο του Αριστοτέλη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρα, στο ιστορικό χωριό Στάγειρα. Αξίζει να το επισκεφτείτε όχι μόνο για τις ενδιαφέρουσες κατασκευές που διαθέτει, αλλά και για την υπέροχη θέα στον κόλπο της Ιερισσού. Το πάρκο προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου που γεννήθηκε εκεί. Τα μοναδικά διαδραστικά όργανα τοποθετήθηκαν εκεί το 2003. Είναι πειραματικά όργανα, που λειτουργούν με τους κανόνες της φυσικής που αναφέρονται στα βιβλία του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα σε εκείνο που ονομάζεται “Τα Φυσικά” και συνδυάζει την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 16 χλμ από το Σταυρό και χρειάζονται 17 λεπτά οδήγησης .

Τάφος της Αμφίπολης – Τύμβος Καστά

Ο Τύμβος Καστά, επίσης γνωστός και ως Τάφος Αμφίπολης, είναι ένας αρχαίος Μακεδονικός τάφος που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά κοντά στην Αμφίπολη, της Κεντρικής Μακεδονίας, στη βόρεια Ελλάδα το 2012. Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα B.C. Κοντά στον τάφο, βρίσκεται το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο αρχικά βρίσκονταν στην κορυφή του τύμβου Καστά και κάποια στιγμή στο παρελθόν μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Υπάρχει επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης όπου βρίσκονται εκθέματα από την Αμφίπολη και τον περιβάλλοντα χώρο .

Οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2014.

Δύο μαρμάρινες σφίγγες κατά προσέγγιση 2 m (7 ft) που φρουρούν την κύρια είσοδο του τάφου. Μία τοιχογραφία, ορατή ακόμα , που μιμείται ένα περιστύλιο Ιονικού ρυθμού, στην κορυφή του οποίου κάθονται οι σφίγγες. Δύο γυναικεία αγάλματα Καρυατίδες στον προθάλαμο, που υποστηρίζουν την είσοδο στο δεύτερο διαμέρισμα του τάφου. Μια μαρμάρινη πόρτα, χαρακτηριστική του Μακεδονικού τάφου . Ένα μωσαϊκό-3 m (9.8 ft) πλάτος και 4.5 m (15 ft) μήκους στον δεύτερο θάλαμο, που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από το θεό Πλούτωνα,άρχοντας του Άδη. Ένα οκτώ τετραγωνικών θόλο και μια μαρμάρινη πόρτα στον τρίτο θάλαμο, όπου σκελετικά υπολείμματα 5 ανθρώπων βρέθηκαν.

Ο τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται περίπου 30 χλμ από το Σταυρό και χρειάζονται 25 λεπτά οδήγησης .

Κάστρο της Ρεντίνας

Σε μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Σταυρό, βρίσκεται το μεσοβυζαντινό κάστρο της Ρεντίνας. Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή ενός φυσικού λόφου που δεσπόζει στο σημείο όπου τα βουνά της Μυγδονικής λεκάνης συγκλίνουν και δημιουργούν ένα στενό πέρασμα που επιτρέπει τη διέλευση του Ρήχιου ποταμού και του αρχαίου δρόμου επικοινωνίας της Μακεδονίας με τη θρακική περιοχή.

Αυτός ο δρόμος έγινε γνωστή κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, ως Εγνατία Οδός και συνεχίζει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, αλλά και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Οι δύο πλευρές του λόφου είναι απότομες και δυσκολοπροσπέλαστες ​​και μαζί με τα τοίχη δημιουργούν μια πολύ ισχυρή οχυρωμένη περιοχή της οποίας στόχος ήταν να κυβερνήσει και να ελέγχει αυτό το δρόμο.

Ο λόφος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ρήχιου ποταμού και αποτελείται από ένα πραγματικά όμορφο μέρος. Η περιοχή προστατεύεται για τη φυσική ομορφιά της, αλλά και για τη μοναδική βλάστηση της από τις διεθνείς συμβάσεις και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες , από περιβαλλοντικής σημασίας, περιοχές του κόσμου.

Συνολικά εννέα πύργοι έχουν βρεθεί, γύρω από το τείχος, στην Ακρόπολη και στο εγκάρσιο τοίχωμα του κάστρου. Όλοι οι πύργοι έχουν τετράγωνο σχήμα εκτός από έναν της εριόδου του Ιουστινιανού, ο οποίος είναι κυκλικός. Μεταξύ των πύργων, που ξεχωρίζουν για το μέγεθός τους, αλλά και για το ύψος τους, στο οποίο σώζονται ακόμη και σήμερα, ο ανατολικός ακρόπυργος και ο δυτικός ακρόπυργος..

Το κάστρο της Ρεντίνας βρίσκεται περίπου 10 χλμ από το Σταυρό και χρειάζονται 10 λεπτά οδήγησης .

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα και το κεντρικό μουσείο της βόρειας Ελλάδας. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικές συλλογές από αρχαία αντικείμενα, καθώς και να βιώσει τις πλούσιες και εξωστρεφείς πολιτιστικές δραστηριότητες του.

Κατέχει αντικείμενα από την Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, ως επί το πλείστον από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και από την περιοχή της Μακεδόνια γενικότερα. Οι κεντρικές αίθουσες διαθέτουν εκθέματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδόνια. Η νέα πτέρυγα φιλοξενεί δύο εκθέσεις: Ο χρυσός της Μακεδονίας, με αντικείμενα από τα νεκροταφεία της Σίνδου, Αγίας Παρασκεύης, Νέας Φιλαδέλφιας, Μακρύγιαλου, Δερβενίου, Λητής, Σερρών, και Ευρωπού; και της περιοχής της Θεσσαλονίκης , με υλικό από προϊστορικούς οικισμούς, που χρονολογούνται από τη νεολιθική την Πρώιμη και Ύστερη εποχή του Χαλκού.

Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις του, το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί επίσης σημαντικές προσωρινές και θεματικές εκθέσεις. Στην αίθουσα Μανώλης Ανδρόνικος Δωμάτιο, για παράδειγμα, υπάρχει μια έκθεση με τίτλο Τα νομίσματα της Μακεδονίας από τον 6ο αιώνα 148 προ ΧΡΙΣΤΟΥ, με παραδείγματα των νομισμάτων που κυκλοφορούν στη Μακεδονία κατά την περίοδο αυτή. Μια βιτρίνα στο λόμπι του μουσείου εμφανίζει κάποια ευρήματα από την ανασκαφή του νεολιθικού οικισμού του Μακρύγιαλου στην Πιερία, και συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της ανασκαφής. Στη νέα πτέρυγα, ο χρυσός των Μακεδόνων έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές στην της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το μουσείο βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Σταυρό και χρειάζονται 60 λεπτά οδήγησης .

Άγιο Όρος

Ένα Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Άγιον Όρος έχει απολαύσει ένα αυτόνομο καθεστώς από τα βυζαντινά χρόνια. Το «Άγιο Όρος», το οποίο είναι απαγορευμένο στις γυναίκες και τα παιδιά, είναι επίσης μια αναγνωρισμένη τοποθεσία τέχνης. Η διάταξη των μοναστηριών είχε επίδραση τόσο μακριά όσο η Ρωσία, και το σχολείο της ζωγραφικής επηρέασαν την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.

Το Άγιον Όρος κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και είναι γνωστό για τα σχεδόν 1.800 χρόνια συνεχούς χριστιανικής παρουσίας του και την μεγάλη ιστορική μοναστική παράδοση του, που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 800 μ.Χ.. και τη Βυζαντινή εποχή. Σήμερα, πάνω από 2,000 μοναχοί από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ανατολικής Ορθόδοξης όπως η Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία, Βουλγαρία, Σερβία και Ρωσία, ζουν μια ασκητική ζωή στον Άθω, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι μονές του Αγίου Ορους διαθέτουν μια πλούσια συλλογή από καλά διατηρημένα αντικείμενα, σπάνια βιβλία, αρχαία έγγραφα, και εργα ΤΕΧΝΗΣ τεράστιας ιστορικής αξίας, και το Άγιο Όρος έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Από 1988.

Αν και το Άγιο Όρος απαγορεύεται στις γυναίκες και τα παιδιά, μπορείτε να πάρετε μια κρουαζιέρα γύρω από τη χερσόνησο του Άθω με πλοίο, από τα λιμάνια της Ιερισσού (47 χιλιόμετρα και περίπου 50 min αυτοκίνητο από το Σταυρό) ή Ουρανούπολης (62 χλμ και περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Σταυρό)

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων είναι ένα σημαντικό και αξιόλογο μνημείο. Βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης και στηρίζεται στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων. Αν και έχει υποστεί πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων και ορισμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, εξακολουθεί να διατηρεί πολλά από τα αυθεντικά του στοιχεία.

Απέναντι από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Η αρχαία πόλη πήρε το όνομά της το 356 προ ΧΡΙΣΤΟΥ. από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο ΙΙ.

Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Παλαιοχριστιανική περίοδο. το οκτάγωνο, η Ρωμαϊκή Αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές και τα τμήματα των τειχών της πόλης, είναι μερικά από τα πιο γνωστά.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων

Ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα. Λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων και φιλοξενεί διάφορες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται περίπου 90 χλμ από το Σταυρό και χρειάζονται 60 λεπτά οδήγησης .